DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kars °C

Hem Sıfır Hem İkinci el Araç Fiyatları Düşecek mi

Hem Sıfır Hem İkinci el Araç Fiyatları Düşecek mi
REKLAM ALANI
22.11.2020
1.499
A+
A-

İkinci el araba fiyatlarının hem sıfır araç üretiminin bir dönem yapılmaması hem de kurdan kaynaklı nedenlerle artış göstermesi yurttaşları zor duruma soktu. ÖTV zamlarının da eklenmesiyle yurttaşlar ikinci el araba fiyatlarının düşmesini umutla beklemeye başladı. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgının dünyayı etkisi altına almasıyla ekonomilerin kapanmasının etkisiyle otomobil üretimleri ciddi oranlarda azaldı. İnsanların Covid-19 endişeleriyle şimdiye kadar hiç olmadığı kadar otomobil talebini yükseltmesi düşen arz ile birleşince sıfır ve ikinci el araç fiyatları için artışı birlikteinde getirdi. Otomotiv piyasasının önemli isimleri de açıkladı, hem sıfır hem ikinci el araç fiyatları düşecek!


Otomobil alacaklara büyük müjde: Otomotiv piyasasının duayen isimleri açıkladı
Son dakika haberi… Pandemi sebebiyle toplu taşıma kullanmak isteyen insanlar araç talebini artırdı. Tüm dünyada sıfır otomobil üretiminde azalan arz yükselen talep sonrası araç fiyatlarında yükselişi kaçınılmaz kıldı. Otomobil fiyatları gün geçtikçe artarken, araçlar ulaşım amacıyla kullanılmanın yanında artık yatırım aracı olarak görülmeye başladı. Araç almak isteyenler dolardaki düşüşle birlikte özellikle “İkinci el araba fiyatları” konusunda son dakika gelişmelerini takip ederek, “İkinci el araç fiyatları düşer mi?” sorusuna cevap arıyor. Otohaber Genel Yayın Yönetmeni Halit Bolkan, otomobil sektöründeki beklentileri açıkladı.

İKİNCİ EL ARAÇ, SIFIR FİYATININ ÜZERİNDE PEYNİR EKMEK GİBİ SATILDI

Bayilerde yaşen temeln sıfır araç sıkıntısı otomobil sektöründe ikinci el aracın sıfır araç fiyatının üstünde peynir ekmek gibi satılmasına neden oldu.

ARA REKLAM ALANI

Düşen kredi faizleri bu durumu destekleyen en temel unsur olarak dikkat çekti. Araç fiyatlarındaki bu sert artışlar ulaşım amacıyla kullanılmanın yanında artık yatırım aracı olarak görülmeye başladı.

“2021 İLKBAHARINDAN ÖNCE ARAÇ BULUNURLUĞU ÇOK YÜKSEK OLMAYACAK”

Bayilerde sıfır araç sıkıntısı yaşanıyor bu durum daha ne kadar sürebilir?

Pandemi sebebiyle Nisan ayından beri otomobil fabrikaları üretim konusunda sıkıntılar yaşıyor. İlkbahar aylarında üretimi bütünüyle durdurmak mecburiyetinde kalan fabrikalar da oldu. Ayrıca hala tam kapasite çalışamayan fabrikalar da söz konusu. Her ne kadar Avrupa pazarında ciddi daralmalar yaşandıysa da Türkiye gibi az sayıda ülkenin pazarındaki büyümeye cevap verecek arz oluşmadı.

Pandeminin ikinci dalgası da başladı ve bu durum özellikle Avrupa’daki üretim tesisleri üstünde kapasite baskısı oluşturuyor. Pandemi etkisini azaltmadan otomobil arzının çoğalması pek mümkün görünmüyor. Eğer Avrupa pazarı tekrar ciddi oranda daralır ve üretim fazlası ortaya çıkarsa bu araçların Türkiye’ye getirilmesi mümkün olabilir.

Normal şartlar altında 2021 ilkbaharından önce araç bulunurluğunun çok yüksek olmayacağını söyleyebilirim. Pandemi etkisinin daha az hissedildiği ülkelerde üretim yapan markaların araçlarının daha kolay bulunabileceğini de belirteyim.
BAZI MARKALARIN BAZI MODELLERİNDE HEMEN TESLİM BULUNABİLİYOR”

Araç almak isteyenler için sıfır araç mı ikinci el mi önerirsiniz? Sizce şu aşamada almak mı beklemek mi? Sıfır araç almak isteyenlerin asıl amacı, daha önceki kullanımdan doğan riskleri taşımayan yepyeni bir otomobile sahip olmak. Eğer otomobilini hemen değiştirmek veya otomobil almak istiyorsa, tüketicinin önünde 2 seçenek var. Birincisi sıfır otomobil bulmak veya beklemek. Diğeri ise henüz 1 veya 2 yaşında bir otomobil almak. Bazı markalarda bazı modeller hemen teslim bulunabiliyor. Bu da istenen değil kimi zaman de bulunabilen otomobili almak manasına geliyor.

İkinci el otomobillerde getirilen ekspertiz mecburiyeti tüketicinin aklındaki soru işaretlerinin giderilmesi anlamında oldukça pozitif bir uygulama. Dolayısıyla tercih tüketicinin. 0 km’de bulduğu otomobili alacak veya istediği otomobili bekleyecek ya da ikinci elde istediği otomobili alacak.

“SEKTÖR DÖVİZİN DÜŞMESİYLE OLUŞAN MARJI DAHA DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ İÇİN KULLANABİLİR”

Son 1 senedir ikinci el pazarında fiyatlar hızlı bir artış gösterdi. Bunun temel 2 nedeni var. Birincisi sıfır araç fiyatlarının döviz fiyatlarına bağlı şekilde yükselmesi. İkincisi de sıfır araç bulunmasında yaşen temeln güçlük. Sıfır araçların bulunamaması yüzünden bazı 1 yaşındaki otomobillerin fiyatları sıfır otomobillerin üstünde çıktı. Arz artınca bu durum dengeye gelecektir. Ayrıca bugünlerde döviz fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşandı. Eğer döviz fiyatları şimdiki seviyelere dolayında kalırsa sıfır otomobil fiyatları düşer mi diye bir soru da sorulabilir. Sonuçta ikinci el araç fiyatları için temel belirleyici sıfır araç fiyatları. Ancak sıfır araç fiyatlarında önemli bir değişim olacağını sanmıyorum.

Sektör büyük ihtimalle döviz fiyatlarının düşmesiyle oluşan marjı daha düşük faizli kredi için kullen temelcaktır. Dolayısıyla sıfır araç fiyatlarında önemli artışlar olmazsa ikinci el fiyatları da seviyesini koruyacaktır.

“PAZARDA ÖNCE HİBRİT OTOMOBİLLERİN AĞIRLIĞINI GÖRECEĞİZ”

Elektrikli otomobillere gelince; Şarj istasyonu sayısı gittikçe artıyor olsa da henüz yetersiz. TOGG üretime başlayıncaya kadar şarj istasyonu sayısı hatırı sayılır düzeye gelecektir. Tabi satın alma kararında elektrikli otomobillerin menzili de önemli bir faktör. Pazarda önce hibrit otomobillerin ağırlığını göreceğiz, 5 yıl sonraysa elektrikliler, hibritler için tehdit haline gelecek.

İKİNCİ EL ARABA FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞECEK?

İkinci el araba fiyatları ne zaman düşecek araştıran yurttaşlara bir müjde de hükümetten geldi. İkinci el piyasasındaki durumu inceleyen hükumet, ikinci el araba piyasası için yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. İkinci el otomobil piyasasında yüksek miktarda fiyat artışının olması; bu artışların suni olması ve ekonominin sağlıksız görünmesi gibi bir algı oluşturmuş olduğu üzerinde duruluyor.

İkinci el araba fiyatlarının düşmesi ve ekonominin daha sağlıklı görünmesi için hükumetin bu alanda çalışmaları hızlandırdığı bilgisi paylaşıldı. İkinci el araba fiyatları düşer mi araştıran yurttaşlar hükumetin yapacağı adımları bekliyor. Hükumet ikinci el araba fiyatlarının normal seviyeye gelebilmesi için yapacağı olası adımlardan biri de belli bir yaşın altındaki ikinci el araba fiyatlarının ithalatına izin verilmesi olacak.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.